TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГЕкология & Инфраструктура
НАЧАЛО   |   ENGLISH
Търси
ИЗДАТЕЛСТВОТО ЗА ИЗДАНИЕТО АРХИВ БЕЗПЛАТЕН АБОНАМЕНТ РЕКЛАМА ПРЕДСТОЯЩО КОНТАКТИ
Технологичен дом
ПРОЕКТИ, РЕАЛИЗАЦИИ


ТД Инсталации » Проекти, реализации » Сградни системи в Bulgaria Mall

Сп. ТД Инсталации # 62 Март
СГРАДНИ СИСТЕМИ В BULGARIA MALL


Сградни системи в Bulgaria Mall

Сградни системи в Bulgaria Mall

Част 2. ОВиК и инсталация за пожарогасене.

В края на миналата година бе открит новият търговски център на кръстовището на булевардите България и Тодор Каблешков в София - Bulgaria Mall. Той се отличава с иновативни решения както по отношение на архитектурните конструкции, така и с избраните сградни инсталации.

По тази причина в своя последен брой за 2012 година сп. ТД Инсталации представи детайлно действащите електроинсталации, осветителни системи, BMS и системи за сигурност в мола. В настоящия брой продължаваме с описание на решенията в областта ОВиК, както и внедрената инсталация за пожарогасене.

ОВиК системи в Bulgaria Mall
Фирма Маркан ОВиК е проектирала и изпълнила ОВиК инсталациите на Bulgaria Mall. „Още във фазата на проектирането сме заложили собствени, иновативни идеи и разработки, съобразени с специфичните особености на обекта и с изискванията на Инвеститора”, споделя Александър Русев, управител на компанията. „По този начин сме оптимизирали последващото изпълнение и сме гарантирали качеството на изгражданите инсталации”, допълва той.

Г-н Русев коментира, че проектирайки и изграждайки ОВиК инсталации в сграда с подобно предназначение и мащаби, задължително трябва да се отчитат някои специфични фактори. На първо място, наличието на голям брой зони с различни функции – магазини, заведения за хранене, зони за развлечения и отдих, киносалони и др., като за всяка такава зона е предвидена подходяща отоплителна и вентилационна система с възможност за независимо регулиране режима на работа.

Второ, постоянното присъствие на голям брой хора предполага непрекъснато осигуряване на пресен въздух и оптимална температура през всички сезони. В гаражите на подземните нива, където се очаква да има множество автомобили е предвидена добре организирана, зонална, приточно-смукателна вентилация, за отвеждане на вредните емисии и отдимяване.

„Изградените ОВиК инсталации в сградата са съобразени изцяло с изискванията за пожарозащита и неразпространение на дим и други вредни газове”, категоричен е управителят на Маркан ОВиК.

„При избора на оборудване сме се ръководили от принципа да влагаме съвременни, иновативни и качествени материали, с висока степен на енергийна ефективност. Използвали сме

водоохлаждаеми рууфтопи/покривни климатици
(Rooftops) и вентилационни съоръжения с активна термодинамична рекуперация.
Оборудването е от реномирани и утвърдени на пазара производители, като при избора сме се стремили да използваме максимално широка гама от материали и съоръжения на един производител, а именно Clivet, Италия”, разкрива детайли от реализацията Александър Русев и заявява: "ОВиК инсталациите в България Мол са проектирани и изпълнени така, че да осигуряват максимална степен на енергийна ефективност."

Фирма Viessmann също е участвала в изграждането на ОВиК системата на мола. Компанията е доставила: един котел Vitoplex 100 PV1 500 kW с управление Vitotronic 100 GC1B, както и три котела Vitomax 100-LW, тип M148, 2900 kW, 6 bar с управление Vitotronic 100 GC1B, инсталирани в каскада с каскадно управление Vitotronic 300-K MW1B. Серията Vitoplex 100 тип PV1 са стандартни нафтови/газови котли с мощности от 110 до 2000 kW.

Основно предимство на Vitoplex
100 е компактната конструкция
която позволява бърз и лесен монтаж на много малка площ. Това прави котлите Vitoplex 100 подходящи както за монтаж в нови сгради, така и при модернизиране на вече съществуващи котелни инсталации. Голямото водно съдържание на котела води до по-продължителна работа на горелката, което значително намалява честотата на включване и изключване, като по този начин повишава ефективността на системата и предпазва околната среда, отделяйки по-малко вредни емисии”, обясняват от компанията.

Vitomax 100-LW e водогреен котел за допустима температура на подаващата линия до 110 °C. Той притежава реверсивна горивна камера с ниско натоварване (Ј 1,2 MW/m3) – безвредно изгаряне с ниски емисии на азотен окис.

“Сред предимствата на Vitomax 100-LW са икономичната консумация на енергия с коефициент на ефективност от над 91%, лесното сервизно обслужване благодарение на водоохлаждаемите ходове без топлоизолационна керамична замазка и голяма ревизионна врата, малките топлинни загуби благодарение на 110 mm многокомпонентна топлоизолация”, допълват от Viessmann.

Инсталация за пожарогасене
Фирма Протех е проектирала, доставила, монтирала и пуснала в експлоатация множество системи за локално газово пожарогасене в ел. табла с товар над 100 А. Системата е произведена и заводски тествана от фирма Siemens. “Общият брой табла с инсталирано гасене е 46, а инсталираните системи са общо 41, тъй като някои от таблата са групирани”, споделя Георги Дамянов, технически директор в Протех. “Всяка система се състои от цилиндър, зареден с предварително изчислено количество инертен газ азот, електромагнитен пусков вентил, манометър за контрол на налягането и датчик за налягане, който служи за потвърждаване активирането на пожарогасителния процес”, допълва той.

Въпросът за спецификите, с които се е наложило да се съобрази компанията при реализацията на конкретния обект, г-н Дамянов коментира така: „Таблата, подлежащи на пожарогасене, са разположени в различни по размер и форма ниши, които са разпръснати на територията на целия обект. Практически няма повторяемост във формата и размерите на нишите и обемите на таблата. Поради тези причини най-голямото предизвикателство беше изготвянето на коректни работни проекти с всички детайли относно монтажа и укрепването на системите. Друг проблем, с който се справихме успешно беше съгласуването с другите специалности (електро- и пожароизвестяване) и спазването на сроковете за монтаж, тест и пуск на системите.”

По думи на техническия директор на Протех, три са били основните показатели, които са повлияли върху избора на типа гасителен агент:
- безопасност за хората и липса на влияние върху околната среда по отношение разрушаване на озоновия слой и увеличаване на парниковия ефект;
- лесно презареждане на бутилките, осъществимо в България;
- цената на системата.

Азотът отговаря напълно на първия и втория показател (около 70% е нормалната концентрация на азот в атмосферния въздух). „Фирма Протех заедно с колегите от фирма Siemens България се постарахме да удовлетворим в пълна степен финансовите изисквания на Възложителя както по отношение на цена, така и по отношение начин на плащане, срок на доставка и гаранционни условия”, коментира съвместната работа Георги Дамянов.

Характеристики на оборудването
„За Bulgaria Mall Siemens достави иновативно и надеждно решение за гасене с марка Sinorix”, информират от компанията. „Sinorix е решение за пожарогасене, позоваващо се на комплексна гама технологични решения:
- химически агенти: Sinorix 1230 на базата на гасителен агент 3M Novec 1230 (FK 5-1-12); Sinorix 227, базирано на глобално познатия HFC 227ea (FM 200);
- натурални агенти: въглероден двуокис, азот, аргон;
- газ/вода комбинирано решение;
- водна мъгла;
- специализирани решения: Sinorix CDT (Constant Discharge Technology), Sinorix aldeco STD (локално автоматично гасене за производствено оборудване)”, дават детайли по повод избраното решение от Siemens и продължават: "Висококачественото решение Sinorix от Siemens може да бъде адаптирано спрямо индивидуалните изисквания и риска от пожар, в съответствие с европейските норми и стандарти (VdS, CNPP и др.). Освен това, химическите агенти от гамата Sinorix са безопасни за хората и не оказват негативно влияние върху околната среда."

От Siemens подчертават, че за Bulgaria Mall като гасителен агент е бил използван инертен газ азот. „Той гаси пожара чрез редуциране процентното съдържание на кислорода в обема на защитаваното помещение (инертизация). Като инертен газ, азотът е електронеутрален и при използването му не се образуват остатъчни химични продукти. В резултат на това той е напълно безвреден и безопасен за хората и околната среда, както и за всякакъв тип електронна апаратура”, заявяват в заключение те.

Източник на илюстративния материал: Bulgaria Mall
Етикети:  


Други статии от рубрика Проекти, реализации

« Назад
TROX
LIGHTING-BULGARIA.COM
HVAC-BULGARIA.COM
БАИС


graphic design by fodesigns.com
WebDesignBG
© TLL Media Ltd. 2014